email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcul dobanzi si penalitati

Codul de procedura fiscalaOUG 39/2010

 

de Justinian Cucu, valabil la 11-Mai-2010

Intrebare: In conformitate cu Ordonanta de Urgenta 3921/2010, pentru modificarea si completarea Ordonantei 92/2003 privind Codul de procedura fiscala:
1. La dobanzi, Art.120 din Ordonanta 39/2010: nivelul dobanzilor de intarziere este de 0,05% pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta inclusiv data stingerii sumei datorate. Corect?
2. La penalitati de intarziere, Art.120^1 din Ordonanta 39/2010:
a) la alin. (2), lit. b) se considera 60 de zile dupa cele 30 de zile de la scadenta?;
b) la alin. (2), lit. b) nivelul penalitatii de intarziere este de 5 % pe zi sau 5% aplicat la sumele platite in cele 60 de zile dupe cele 30 de zile de la data scadenta, aferenta sumelor principale?
c) la alin. (2), lit. c) se vor datora penalitati de intarziere de 15% pe zi? dupa curgerea celor 90 de zile (30 de zile de la data scadenta + urmatoarele 60 de zile) pentru sumele neachitate?

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Intr-adevar calculul dobanzilor in cota de 0,05%, potrivit modificarilor aduse Codului de procedura fiscala prin OUG 39/2010 este identic cu cel utilizat in cazul actual al majorarilor de intarziere. Astfel perioada in care se calculeaza obligatiile fiscale accesorii incepe in ziua urmatoare expirarii termenului de plata si se incheie in ziua in care are loc stingerea obligatiei fiscale.

Cu privire la calculul penalitatilor, OUG 39/2010, stabileste trei termene relevante. Astfel, in primele 30 de zile de la data expirarii termenului de plata singurele obligatii acesorii calculate sunt dobanzile, nefiind calculate penalitati. In urmatoarele 60 de zile, asadar intr-un interval de pana la 90 de zile de la data expirarii termenului de plata se calculeaza penalitati pe baza cotei de 5% prevazute de art. 120 indice 1 din Codul de procedura fiscala. Cuantumul penalitatilor se determina prin inmultirea obligatiei fiscale principale achitate cu cota de penalitate stabilita, fiind acelasi indiferent de data in care are loc plata in intervalul cuprins intre cea de a 31-a si cea de a 90-a zi de la expirarea termenului de plata.

In fine, cel de-al treilea interval incepe dupa expirarea a 90 de zile de la termenul de plata, cand cota penalitatilor este de 15%, nivelul acestora determinandu-se prin aplicarea acestei cote asupra sumei ramase neachitate.

Astfel, potrivit unui exemplu sa consideram ca la data de 25 iulie 2010 expira  termenul de plata pentru obligatia fiscala reprezentand impozit pe profit in cuantum de 1000 lei. Pana la data de 24 august obligatiile fiscale accesorii vor fi reprezentate doar de dobanzi de 0,05% cuantumul acestora la aceasta data fiind de 1000 x 0,05% x 30 = 15.

In cazul in care plata obligatiei principale se face pe data de 25 august dobanzile se vor calcula avand in vedere un numar de 31 de zile de la scadenta, la acestea adaugandu-se si penalitati de intarziere de 5%. Astfel obligatiile fiscale accesorii vor fi de 1000 x 0,05% x 31 = 15,5 lei cu titlu de dobanzi  la care se vor adauga penalitati de intarziere de 1000 x 5% = 50 lei.

In cazul in care la data de 13 septembrie 2010 se achita un sfert din obligatia principala de plata, dupa aceasta data penalitatile vor fi calculate pe baza sumei ramase neachitate. Astfel, la data de 23 septembrie obligatiile accesorii vor fi urmatoarele

•Â Â Â  1000 x 0,05% x 50 = 25 lei cu titlu de dobanzi pentru perioada 25 iulie – 13 septembrie ;
•Â Â Â  750 x 0,05% x 10 = 3,75 lei cu titlu de dobanzi pentru perioada 25 august  – 13 septembrie ;
•Â Â Â  250 x 5% = 12,5 lei cu titlu de penalitate de intarziere pentru perioada cuprinsa intre 30 si 90 de zile de la scadenta calculata la suma achitata.

Situatia este diferita in cazul depasirii perioadei de 90 de zile, la penalitatile deja determinate se vor adauga cele calculate la diferenta ramasa neachitata. La data de 25 octombrie situata dupa acest interval situatia obligatiilor fiscale accesorii va fi urmatoarea :

•Â Â Â  1000 x 0,05% x 50 = 25 lei cu titlu de dobanzi pentru perioada 25 iulie – 13 septembrie ;
•Â Â Â  750 x 0,05% x 42 = 15,75 lei cu titlu de dobanzi pentru perioada 25 august – 25 octombrie ;
•Â Â Â  250 x 5% = 12,5 lei cu titlu de penalitate de intarziere pentru perioada cuprinsa intre 30 si 90 de zile de la scadenta calculata la suma achitata.
•Â Â Â  750 x 15% = 112,5 lei cu titlu de penalitate de intarziere pentru depasirea termenului de 90 de zile de la scadenta.

Totalul obligatiilor accesorii datorate la 92 de zile de la scadenta este de 165,75 lei

In sistemul aplicabil pana la 1 iulie 2010 avand in vedere acelasi nivel al obligatiilor si aceleasi termene utilizate in exemplu, cuantumul majorarilor de intarziere de 0,1% va fi de :
•Â Â Â  1000 x 0,1% x 50 zile = 50 lei
•Â Â Â  750 x 0,1% x 42 zile = 31,5 lei
Totalul majorarilor de intarzire 81,5  lei.

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Daca vom compara cuantumul acesoriilor determinate in sistemul dobanzilor si penalitatilor introdus de OUG 39/2010 cu cel calculat in sistemul actual al majorarilor de intarziere vom constata o dublare nivelului accesoriilor pentru acest interval. Doar o intarziere mai mare la nivel anual crestere uriasa se transforma intr-o usoara diminuare de la 36,5% pe an la 33,25%.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul de procedura fiscalaOUG 39/2010


Data aparitiei: 13 Mai 2010

Votati articolul "Calcul dobanzi si penalitati":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X