email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scandal major: Patriciu in conflict cu BNR

BNRPatriciuscandal BNRafaceri Patriciusistem de creditarecomunicat BNR

Un conflict care a animat in doar cateva ore intregul mediu antreprenorial si cel bancar s-a iscat recent intre omul de afaceri Dinu Patriciu si Banca Nationala a Romaniei. Intreaga controversa a avut ca factor declansator o declaratie facuta de Patriciu cu ocazia unei conferinte de presa.

In concret, intrebat fiind ce parere are despre necesitatea schimbarii in intregime a sistemului bancar din Romania, Dinu Patriciu a declarat ca, in opinia sa, sistemul ar trebui sa treaca printr-un proces complex de reorganizare: "Sistemul bancar romanesc trebuie restructurat cap-coada. Ar trebui sa existe banci mici, locale, apoi institutii financiare regionale si marile banci. Noi, avand un singur nivel, suferim pentru ca este aplicata aceeasi grila de judecata si pentru firmele mici, si pentru multinationale".

De asemenea, omul de afaceri a tinut sa mentioneze ca acest sistem care nu functioneaza nu va putea sa contribuie decat la lipsa de lichididati in sectorul privat, considerand ca multe banci prefera deja sa finanteze Guvernul si sa nu mai sprijine astfel mediul privat. In plus, acesta a afirmat ca BNR-ul nu poate sa gestioneze corect situatia: "BNR nu poate sa tina in frau nimic. Este absurd ca BNR, in acelasi timp, sa detina controlul sistemului bancar si sa faca politica monetara. In aceste conditii, normal ca sunt luate decizii proaste, precum garantiile materiale impuse bancilor in relatiile cu clientii".

La unele dintre aceste declaratii, Banca Nationala a reactionat dur si a raspuns printr-un comunicat de presa care a facut referire si la declaratia de mai sus, amintind ca sistemul criticat de Patriciu este aplicat si functioneaza in mai multe tari europene si din lume, fara sa nege ca exista intr-adevar in unele tari o separare a supravegherii de politica monetara : "Dar, in ultima vreme, tari care au separat supravegherea de banca centrala, in institutii specializate, revin la sistemul unificat. Romania, prin lege, a mentinut supravegherea la Banca Centrala. Acest sistem este "scapat din frau" numai in conceptia domnului Patriciu. In realitate, daca la aceasta ora contribuabilul roman nu este obligat sa scoata din buzunar nici macar un singur leu pentru a finanta banci aflate in dificultate, aceasta performanta arata ca tocmai unificarea politicii monetare cu supravegherea, la Banca Centrala, asigura fluiditatea si soliditatea sistemului bancar romanesc".

In ceea ce priveste criticile aduse de Dinu Patriciu sistemului de creditare din Romania, comunicatul emis de BNR a raspuns vehement: "Reamintim ca sistemul bancar din Romania, in care sunt integrate cele mai multe dintre institutiile de credit, a fost intr-adevar restructurat de la cap la coada. In urma acestor restructurari a rezultat un sistem bancar modern si eficient, care la aceasta ora are o solvabilitate de peste 14%. Cu peste 6% peste normele internationale. In legislatia romaneasca nu exista niciun fel de restrictii de ordin geografic sau cu privire la marimea institutiilor de credit. Asa ca, dupa incheierea procesului de restructurare, a rezultat un sistem de creditare diversificat: 39 de banci sunt universale, cu o retea de sucursale in toata tara (marile banci, de deasupra, cum noteaza domnul Patriciu); doua banci pentru locuinte; 48 de cooperative de credit, plus o banca centrala a cooperativelor; 206 institutii financiare nebancare, care acorda credite si 2.957 de case de ajutor reciproc. Astfel de institutii se infiinteaza atunci cand exista initiativa, capital si interese de afaceri, o cerinta esentiala fiind respectarea criteriilor legale".

Referitor la declaratia omului de afaceri care amintea ca bancile trimit banii in afara tarii si ca isi retrag sprijinul acordat companiilor din mediul privat, BNR-ul a comunicat ca, in realitate, "sucursalele din Romania au inceput sa trimita catre grupurile din care fac parte tot mai multi bani", dar ca problema este faptul ca sumele care mai raman in tara pentru companiile private sunt foarte mici astfel ca se creeaza necesitatea investitiilor". Astfel, potrivit aceluiasi comunicat, bancile din Romania detineau la 31 august 2011 circa 22 de miliarde de euro atrase din afara tari, 20,2 miliarde euro fiind de la bancile-mama.

Omul de afaceri Dinu Patriciu are o avere estimata la 2,2 miliarde de lei si a achizitionat in anul 2009 Banca Populara a Georgiei. Acesta detine numeroase companii in diferite domenii si este detinatorul grupului Mercadia Holland care detine magazinele Mic.ro, Macro si MiniMax Discount, casele de pariuri Bet Cafe Arena, BioGood (magazine cu produse bio), precum si restaurantele Heritage si Madame Pogany's din Bucuresti.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
BNRPatriciuscandal BNRafaceri Patriciusistem de creditarecomunicat BNR


Data aparitiei: 16 Septembrie 2011

Votati articolul "Scandal major: Patriciu in conflict cu BNR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Balanta de verificare: cele mai frecvente 5 erori intalnite

    • Pe langa functia de control, balantele de verificare servesc si la identificarea erorilor formale de inregistrare care altereaza egalitatile ce trebuie sa existe intre totalurile diferitelor coloanelor si a corelatiilor dintre ele, asigurand astfel exactitatea datelor contabile. Erorile care provoaca lipsa de egalitate intre coloanele balantelor pot fi erori de inregistrare in evidenta sistematica, erori de pregatire a conturilor in vederea intocmirii balantei, erori de intocmire a ba...» citeste mai departe aici

  • Registrul de Evidenta Fiscala: cine are obligatia intocmirii, ce cuprinde si un studiu de caz practic

    • Reamintim contribuabililor inregistrati ca platitori de impozit pe profit ca sunt obligati sa intocmeasca Registrul de evidenta fiscala, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. In plus, acesta poate fi intocmit atat in format fizic, eliberat de unitatile fiscale, cat si in format electronic. In continuare, veti afla ce intrebuie inscrise in REF, iar la final puteti consulta un studiu ...» citeste mai departe aici

  • Plata decont: monografie privind depasirea sumei aprobate pentru decontarea combustibilului

    • Cu privire la decontarea cheltuielilor de transport pentru salariati, intalnim adesea situatii in care suma cheltuita depaseste limita alocata. In urmatorul studiu de caz, vom analiza modul in care aceasta situatie este inregistrata in contabilitatea unei companii. Ne vom concentra asupra cazului in care un salariat, delegat la un alt punct de lucru, depaseste suma maxima alocata pentru decontarea combustibilului. Monografie plata decont: studiu de caz ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X